Словения и Хърватия: Любляна – езерото и замъка Блед – замъка Предяма – Постойна Яма  – Загреб  – Плитвички езера

Дата: 14.05.2019г.; 16.07.2019г.; 27.08.2019г.

Продължителност: 5 дни / 4 нощувки

Транспорт: автобус

Цена:

1-ви ден :

Отпътуване в  01.00 ч. от Бургас, ул.„Булаир“ с/у х.„Булаир“; в 04.00 ч. от Пловдив, бензиностанция ОМВ до х.”Санкт Петербург”; в 06.00 ч. от София, стадион „В.Левски“ за Словения. Късно вечерта пристигане и настаняване в хотел 3* в района на Любляна. Нощувка.
2-ри ден :

Закуска. Свободно време за пешеходна разходка в стария бароков град Любляна – столицата на Словения – стар бароков град, сгушен в подножието на хълма. Забележителни са: Люблянския замък от времето на келтите, централния площад с францисканската църква “Благовещение”, Змайския (драконов) мост, тройния мост, катедралата “Св.Николай” и др. Според местна легенда за основател на Любляна се смята гръцкият герой Язон и неговите аргонавти, търсещи Златното руно. Свободно време или по желание и срещу доплащане полудневна екскурзия до езерото Блед и едноименния замък. Блед, се намира в природен парк „Триглав“ и е известен с кристално чистото си езеро. Средновековният замък е построен върху скала, извисяваща се на 100 м над езерото. При възможност разходка с гребна лодка („плетна“) до църквата „Св. Богородица“, намираща се на остров в центъра на езерото Блед. Връщане в хотела. Нощувка.
3-ти ден :

Закуска. Освобождаване на хотела. Oтпътуване към пещерата Постойна, най-дългият туристически пещерен маршрут в света: 5.3 км, включена в списъка на ЮНЕСКО от 1986 г. Пещерата е дело на река Пивка и се разглежда с атракционно влакче за около час и половина. Тук живее ендемитът пещерен протей (човешка рибка), който е най-голямото пещерно земноводно в света. (Температурата в пещерата е 8º-10ºС и препоръчваме носенето на връхна дреха). Отпътуване към замъка Предяма, кацнал на 123-метрова скала, на възраст над 700 години и свързан с много легенди за непокорния владетел Еразъм Предямски. Отпътуване към Хърватия. Пристигане и настаняване в хотел 3* в района на Загреб. Нощувка.
4-ти ден:

Закуска. Свободно време за разходка в бароков Загреб – централния площад “Бан Йосип Йелачич”, стария Градец с църквата “Св.Марко”, Катедралата на Каптол до колоритния пазар Долац. По желание  и срещу доплащане еднодневна екскурзия до Плитвички езера: Отпътуване към Плитвичките езера – тюркоазените очи на  Хърватска. Туристическа разходка (около 3-4 часа) в най-познатия и известен национален парк на Хърватска, включен в списъка на ЮНЕСКО. Националният парк представлява 16 свързани чрез 56 водопада езера, които са се образували между планинските масиви: „Мала Капела“ и „Плесевица“ в района на Лика при наслагването на седименти, гъсти букови и  елови гори. Езерата се разглеждат с панорамно влакче или корабче, които са включени в цената на входната такса. (Разглеждането на парка включва ходене пеша и изисква удобни обувки).Връщане в хотела. Нощувка.
5-ти ден :

Закуска. Освобождаване на хотела. Отпътуване за България, почивки по пътя. Преминаване на хърватско-сръбската и сърбо-българската граници. Пристигане в София и Пловдив вечерта, в Бургас и Варна около и след полунощ.
Цената включва: транспорт с лицензиран автобус; пътни, магистрални и гранични такси; паркинг; 2 нощувка със закуска в хотел 3* в района на Любляна; 2 нощувки със закуски в хотел 3* в района на Загреб; водач на агенцията по време на пътуването.
Цената НЕ включва: единична стая – 120 лв.; четири вечери на 3-степенно меню, без напитки – 100 лв.;екскурзия до езерото Блед и едноименния замък – 20 лв./10 € – транспорт и паркинг /без входни такси и билети за лодката „плетна“/;екскурзия до Плитвички езера – 30 лв./15 € – транспорт и паркинг /без входни такси/; сити такса: 1/1.50 €  на ден на човек в хотел 2*/3*; 2/3 € на ден на човек в хотел 4*/5*; местен екскурзовод за пешеходна обиколка в Любляна – 10 лв./5 € ; местен екскурзовод за пешеходна обиколка в Загреб – 10 лв./5 € ;