Молдова: Тараклия – Кишинев – Крикова – Стария Орхей – Къприяна  – Хънку

Дата: 19.04.2019г.; 17.05.2019г.; 27.09.2019г.

Продължителност: 3 дни / 2 нощувки

Транспорт: автобус

Цена:

Програма:

1-ви ден:

01.00 ч. Отпътуване от Бургас, ул. “Булаир“ срещу хотел “България в посока в ГКПП Дуранкулак. Почивки по пътя. Транзитно преминаване през Галац /Румъния/ по пътя за Молдова – една от най-малките страни в Югоизточна Европа, земя на различни култури, населявана от молдовци, украинци, българи, гагаузи, румънци и други. Преминаване на границата и посещение на град Тараклия – официалният център на бесарабските българи в Молдова, разглеждане на Ротонда – паметник на основателите на града. Свободно време за общуване с местните българи. Отпътуване за столицата – Кишинев, основана в началото на XV в., от молдовския княз Стефан II.  Панорамна обиколка  и  запознаване със забележителностите – манастир Св. Теодор Тириона с Мазаракиевската църква от 13 в., Национален театър «Михай Еминеску»; катедралата „Рождество Христово“, Органова зала, Кметството, Триумфалната Арка, Камбанарията, емблематичният паметник на молдовския господар  Щефан Велики, сградите на Президенството и Парламента. Настаняване в хотел 3/4*. Нощувка.
2-ри ден:

Закуска. Отпътуване за археологическия комплекс „Старият Орхей“, намиращ се  на територията на едноименния природен и културен резерват в близост до река Реут, и съхраняват следи от стари цивилизации като гетската крепост (6 в. пр.н.е.), древното селище “Златна орда” Ян-Шахр, скални манастири (14-ти век) и молдовския град Орхей (15-16 век) с руините на керван-сараите на Ордата, джамиите и баните, останали след похода на турския султан Сюлейман Великолепни през лятото на 1538 г.
Отпътуване към Къприанския манастир „Успение Богородично“, един от най-старите манастири в страната, създаден през 16 век. Поради лошото си финансово състояние манастърът е предаден на българския Зографски манастир в Атон през 1698 г. и остава под опеката му в продължение на над 200 години. Българското духовенство подпомага манастира с богата църковна утвар, съдейства за строителството и поддръжката на сградите, развива зеленчукопроизводството на земите му. Монасите поддържат развитието на българското Възраждане като заплащат за издаването на много книги от българската литература. Тук намират убежище, работят или се лекуват видни български просветители като Георги Раковски, Христо Ботев, Панайот Хитов, Филип Тотю. Васил Априлов също установява връзка с манастира и открива българско училище.
Отпътуване към манастира Хънку, който е един от най-необичайните и интересни паметници на Молдова, построен от Михалча Хънку в края на 17 в. Намира се на брега на река Когълник, скрит в сърцето на вековните Кодри. До средата на 19-ти век се превръща в най-богатата обител в цяла Молдова. Днес разполага с две църкви „Св.Параскева“ и „Успение Богородично“. Историята на манастира е заобиколена от много легенди и тайни. Отпътуване и връщане в хотела. Свободно време или по желание и срещу доплащане – „Молдовска вечер” в ресторант с жива музика и вечеря. Нощувка.
3-ти ден:

Закуска. Освобождаване на хотела. Отпътуване за винарска изба “Крикова” – център на молдовското винопроизводство с отлични условия за съхраняване на 30 млн. литра висококачествени вина. Избата е основана през 1952 г. и представлява истински подземен винен град с дълги 120 км улици, по които може да се движиш с автомобил сред хиляди дъбови бъчви, цистерни и бутилки с вино от различни сортове и реколти. Тук, в огромни бъчви, са били укривани евреи по време на нацистката окупация. Винарната е от малкото предприятия по света, които произвеждат шампанско по класическата френска технология, разработена от монаха Дом Периньон.  Разходката се осъщестява с електрокар.
Отпътуване към България. Преминаване на молдовско-румънската и румъно-българската граница. Почивки по пътя. Пристигане в Бургас късно вечерта.
Цената включва: транспорт с лицензиран автобус; пътни и гранични такси, паркинг; 2 нощувки със закуска в хотел 3/4* в Кишинев; екскурзия до стария Орхей, манастирите Къприана и Хънку; екскурзия до изба „Крикова“; водач от агенцията по време на пътуването; застраховка „Помощ при пътуване в чужбина” с лимит 5000 € за лица до 69.99 г.;

Цената НЕ включва: единична стая – 60.00 лв.; входна такса за изба “Крикова” с дегустация на 4 вина, молдовска баница и вода  – 50 лв./25 €;  Молдовска вечер с вечеря на 3-степенно меню, 1 напитка по избор и жива музика – 50 лв./25 €