„БАЛКАНСКИ СЪКРОВИЩА”:
САРАЕВО – МОСТАР – ДУБРОВНИК – КОТОР – БУДВА

Дата : 15.04.19; 03.06.19; 09.09.19

Продължителност : 6 дни / 5 нощувки

Транспорт : автобус

Цена :

Програма

1-ви ден:

Отпътуване в 22.30 ч. (предния ден) от Варна, ул.“Антим I“; в 01.00 ч. от Бургас, ул.„Булаир“ с/у х.„Булаир“; в 04.00 ч. от Пловдив, бензиностанция ОМВ до х.”Санкт Петербург”; в 06.00 ч. от София, стадион „В.Левски“ по маршрут ГКПП Калотина – Вишеград – Сараево. Почивки по пътя на 3 часа. Фото-пауза във Вишеград при известния каменен мост над река Дрина – „Чуприята” – построен през ХVI век по инициатива на Мехмед паша-Соколлу и дело на великия архитект Синан. Мостът е и основен обект в романа на обичания авт
ор Иво Андрич – “Мостът на Дрина” и е в списъка на ЮНЕСКО. Пристигане вечерта в Сараево – столицата на Босна и Херцеговина. Настаняване в хотел 3*. Вечеря. Нощувка.

2-ри ден:

Закуска. Освобождаване на хотела. Свободно време за разходка в центъра на Сараево – разположен в долина и  заобиколен от Динарските Алпи. Тук в продължение на векове съжителстват хора от различни религии – мюсюлмани, православни, католици и евреи. Забележителни са фонтана Себил на площад Башчаршия, наричан и „сърцето на Сараево“; Латинският мост, където е станал антентата, слагащ началото на Първата световна война. Отпътуване и пристигане в Мостар. Свободно време за разходка по старите калдъръмени улички на стария град: Стари мост – емблематичен за града, дело на османския архитект Мимар Хайрудин, разрушен през 1993 г. (вписан в списъка на ЮНЕСКО); чаршията на куюмджиите, джамията Коски Мехмед Паша, Католическата църква. Отпътуване и вечерта настаняване в хотел 2/3* в района на Неум/Дубровник. Вечеря. Нощувка.

3-ти ден:

Закуска. Панорамна автобусна обиколка на Дубровнишката ривиера. Пешеходна обиколка на старата част на Дубровник с местен лицензиран екскурзовод – централната старинна улица “Страдун”, паметника Гундулич, паметника на Орландо, Йезуитската църква “Св. Игнасиус”, Францисканския манастир /отвън/, Доминиканския манастир /отвън/, виждат се църквите “Св. Спас” и “Св. Влах” – светеца защитник на града, галерията “Кнeжев двор” /отвън/. По желание и срещу доплащане разходка с корабче и посещение на остров Локрум (при подходящи метеорологични условия за плаване) – обявен за национален парк, известен с великолепната си ботаническа градина, двореца на Максимилиан и крепостта Роял. Свободно време за обяд и разходка в стария град. Отпътуване за Цафтат – живописно рибарско селище на брега на Адриатическо море, известно от дълбока древност. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.
 

4-ти ден:

Закуска. Свободно време или по желание и срещу доплащане еднодневна екскурзия до о. Корчула – един от големите острови по далматинското крайбрежие на Хърватия и родно място на мореплавателя Марко Поло. Връщане в хотела. Нощувка.

5-ти ден:

Закуска. Освобождаване на хотела и отпътуване. Преминаване на хърватско-черногорската граница. Прекосяване с ферибот на най-тясната част на един от най-атрактивните заливи в света – Которския, известен още и като най-южния фиорд в Европа. Пристигане в Котор и свободно време за разглеждане на стария средновековен град Котор – Часовниковата кула, Католическата катедрала “Св.Трифон”, църквата “Св.Николай Чудотворец”, църквата “Св.Лука”. Отпътуване и кратко след това пристигане в Будва – средновековен град, разположен на полуостров, обграден от крепостна стена с 15 отбранителни кули и порти. Свободно време за разходка и обяд из живописните тесни улички на стария град. Фото-пауза на главния път над о.Свети Стефан – любимо място за почивка на известни личности. Отпътуване и настаняване в хотел 2/3* на Черногорската ривиера. Вечеря. Нощувка.

6-ти ден:

Закуска. Освобождаване на хотела. Отпътуване за България. Фото-пауза на Шкодренскато езеро и почивки по пътя на около 3 часа преход. Преминаване на черногорско-сръбската и сърбо-българската граници. Пристигане в София и Пловдив късно вечерта, в Бургас и Варна след полунощ.

Цената включва: транспорт с лицензиран автобус; пътни, магистрални, гранични такси, фериботни такси; чек пойнт такса и паркинг; 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел 3* в Сараево; 3 нощувки със закуска и вечеря в хотел 2/3* в района на Неум/Дубровник; 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел 2/3* на Черногорската ривиера; местен лицензиран екскурзовод за пешеходната обиколка на Дубровник; автобусна панорамна обиколка на Дубровнишката ривиера; посещение на рибарското селце Цафтат, средновековните Котор и Будва; водач от агенцията по време на пътуването.

Цената НЕ включва: застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” с лимит 5000 €  за лица до 69.99 г. – 6 лв.; за лица 70-84.99 г. – 14 лв.; лица 85 и повече години не се застраховат; единична стая – 175 лв.;ползване на двойна седалка от един турист: 250лв.;

обиколка с корабче на о. Локрум – 40 лв./20 € – включва билети за корабчето в двете посоки, водач и входна такса за природния резерват;
-> еднодневна екскурзия до о.Корчула – 70 лв./35 € – включва транспорт, посещение на най-малкия град Стон (ферма за миди, вторите по дължина крепостни стени след Китайската стена – 5.5 км), преминаване през полуостров Пелешац до град Оребич, кораб до о.Корчула, обиколка на стария град с местен екскурзовод и посещение на винарна с дегустация на вина; сити такса: 1/1.50 €  на ден на човек в хотел 2*/3*; 2/3 € на ден на човек в хотел 4*/5*; местен екскурзовод за пешеходни обиколки в Котор и в Будва – 10 лв./5 € ; входна туристическа такса за Котор – 2 лв./1 €;

Изпрати запитване

13 + 6 =